Jolanda Peek

Jolanda Peek

Web designer

Hoe kies ik de beste hosting provider voor mijn website?

Je wilt een website maken en moet hiervoor webhosting aanschaffen. Maar waar betaal je nu precies voor? En hoe kies je dan de juiste hosting? In deze blog leg ik het je uit!

Webhosting wat is dat eigenlijk?

Yes! Je hebt besloten om een website te gaan laten maken, zodat je bedrijf online kan gaan groeien. Maar voordat je je website kunt laten zien aan de wereld, moet je een stukje webruimte op een server reserveren. Hier wordt de informatie, afbeeldingen en andere content van een website opgeslagen. Een server is een computers die 24/7 in verbinding staan met het internet. En zorgt ervoor dat jouw website wereldwijd beschikbaar is. Maar je wilt natuurlijk niet dat iedereen zomaar op jouw website kan komen..

Schrijf de verleng datum in je agenda zodat je dit niet vergeet. Dan scoor je ook hoger in Google..

Er zijn wordt veel misbruik gemaakt van het internet bijvoorbeeld door; hackers en spam. Hiervoor moet de server én jouw website goed beveiligd worden. Want je wilt natuurlijk niet dat jouw gegevens, of die van jouw klanten, op straat komen te liggen. En ook dáárvoor heb je goede hosting nodig!

Waar moet je dan op letten bij het kiezen van een hostingbedrijf?

Het vinden van een hostingbedrijf is lastig. Online vind je veel tegenstrijdige recensies dus wie je dan moet geloven is de vraag. Mijn advies; let op de volgende punten, dan heb je voldoende support.

De grote van jouw website

Heb jij een kleine website van een paar pagina’s, dan heb je niet veel ruimte nodig. Maar staat jouw website vol met foto’s/video’s en heb je en grote database? Dan heb je een pakket nodig met veel schijfruimte. Bij een WordPress website raad ik aan om minstens 500 MB schijfruimte aan te schaffen. Belangrijk om te weten; te weinig schijfruimte veroorzaakt een crash waardoor je website (tijdelijk) offline komt te staan!

SSL

Zorg dat je hosting altijd inclusief een SSL certificaat is. Dit zorgt voor het slotje in de URL balk, zodat jouw website beveiligd is. Dan is een website in elk geval standaard beveiligd. Let op: bij veel hosting providers moet dit iedere drie maanden worden verlengd. Schrijf de verleng datum in je agenda zodat je dit niet vergeet. Want als je dit netjes bijhoudt geeft ook Google je hier een hogere score voor..

Support

Welke provider je ook kiest, er zullen zich altijd problemen voordoen. Daarom is het belangrijk om een hosting te kiezen die 24/7 support levert in het Nederlands. Het is allemaal allemaal al technisch genoeg, dus wel zo fijn als je in je eigen taal kunt spreken. Én het liefst bereikbaar via meerdere kanalen zoals: live chat, ticketing systeem en email.

Heb je een WordPress website?

Als jouw website is gebouwd in WordPress (of een ander CMS systeem), let er dan op dat het hostingbedrijf dit ondersteunt. Anders is de kans groot dat jouw site heel traag wordt en dat willen we natuurlijk voorkomen. Tegenwoordig bieden de goede hosting bedrijven een 1 klik installatie aan.

Backups

Misschien heb je het wel eens meegemaakt; je hebt je website ge-update en opeens ziet het er niet meer uit zoals het hoort. Niks vervelenders dan al je content kwijt raken. Zorg daarom dat er backups worden gemaakt. Zo kun je altijd je content terughalen.

Technisch

Verder is het goed om te letten op CDN, DNS beheer, Varnish en up-to-date PHP en MySQL. Dit is allemaal vrij technisch en de kans is groot dat je het zelf niet zult gebruiken. Toch raad ik aan om hierop te letten. Dit zijn technische zaken waardoor je website soms niet helemaal werkt zoals het hoort. Dat kan een Webdesigner voor je oplossen, maar dan moet de hosting er wel toegang toe verlenen..

Hosting is vaak technisch en ingewikkeld, waar moet je beginnen als er zich een probleem voordoet?

Kies verstandig

Het kiezen van een hosting is lastig, maar doe dit goed. Dit gaat je in de toekomst heel veel tijd schelen. Er komen altijd crashes voor en dan heb je gewoon goede support nodig. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop! Kies niet de aller goedkoopste aanbieder want dat gaat ten koste van je snelheid en beveiliging. Ga er vanuit dat goede hosting wordt aangeboden vanaf € 10,00 per maand exclusief BTW.

Zelf werk ik met (naar mijn mening) één van de beste hosting bedrijven van Nederland. De snelheid  en beveiliging van mijn websites is enorm vooruit gegaan, er is snelle support en ik heb volledige toegang tot de technische kant.

Veel hosting bedrijven waarmee ik heb gewerkt hebben een website die vaak ongelooflijk onoverzichtelijk is. Zeker voor particulieren of ondernemers zonder enige kennis van zaken. Waar moet je beginnen als er zich een probleem voordoet?

Heb jij mijn hosting pakketten al bekeken?

Om jou al de technische rompslomp uit handen te nemen, bied ik verschillende pakketten aan voor de hosting en onderhoud van jouw website.